donderdag 15 maart 2012

Helden 18 & 19 Erik Blomme & Walter Notteboom expertise archivering





Erik Blomme is 25 jaar archivaris in Maldegem.  Samen met zijn medewerkers heeft hij een enorm werk verzet in die periode. De ongestructureerde stapel dozen en documenten die zij eind jaren 80 op de zolder van het Maldegemse gemeentehuis aantroffen, is intussen omgevormd tot een bloeiend archief dat zo’n 900 bezoekers per jaar over de vloer krijgt. Maar Erik, zijn collega’s en archiefvrijwilligers zijn niet van plan op hun lauweren te rusten. “Het blijft een work-in-progress”, aldus Erik.  De archiefwerking richt zich in het bijzonder op digitalisering en blijft nog altijd nieuw materiaal verzamelen en verwerken. Erik zelf heeft met veel interesse cursussen gevolgd ivm preservatie en restauratie van papier en boeken, en wil zich daar in de toekomst verder praktisch in specialiseren. Die kennis en ervaring komen goed van pas in een hedendaagse archiefwerking.



Walter Notteboom was altijd al geïnteresseerd in geschiedenis: “Als onderwijzer in het 6de leerjaar maakte ik dankbaar gebruik van de vele aanknopingspunten op vlak van geschiedenis die Maldegem te bieden heeft.” Hij richtte mee de heemkundige kring op en werd in 1984 meteen ook voorzitter. De vereniging gaf tal van boeken uit over de gemeente, heeft net het 17de jaarboek uit en kan nog steeds op veel leden rekenen. Walter noemt de ordening en openstelling van het gemeentearchief door archivaris Erik Blomme een grote stap vooruit.

Walters wens voor de toekomst:“We hopen dat enkele jongeren door het enthousiasme en de inzet van de ouderen zullen besmet worden, want de taak van het Ambacht is nog niet af…”

tekst: Nele Van Uytsel

Geen opmerkingen:

Een reactie posten