woensdag 22 februari 2012

Held 14 Luc De Meyer_Expertise Gemeenschapsvormend erfgoed


Luc De Meyer is sinds kort op pensioen nadat hij zijn volledige loopbaan actief was als ambtenaar bij het Ministerie van Financiën. Hij is een geboren en getogen Lotenhullenaar, maar is in 1984 zijn echtgenote richting haar geboortedorp Poeke gevolgd. Hij is dus binnen de grenzen van Aalter gebleven.
Naast zijn job is Luc altijd heel erg met erfgoed bezig geweest. Dit werd hem van bij zijn geboorte met de paplepel ingegeven door zijn ouders, grootouders en andere familieleden die bijna allemaal actief waren als onderwijzer of betrokken bij de plaatselijke bibliotheek. Zo was zijn tante, “Juffrouw Antoinette”, haar hele leven tot aan haar dood betrokken bij de Heemkundige Kring het Land van Nevele. Zijn grootvader was ook actief binnen heemkunde en dialectologie en heeft enkele Aalterse spreuken en zegswijzen te boek gesteld.

Familieleden van Luc wisten al gauw waar ze terecht konden met hun familie-archief en Luc zei dan ook nooit nee wanneer men voor oude foto’s, documenten en anekdotes onderdak zocht bij hem.
Luc is voorzitter van Poeke Ingekaderd, een vereniging die zich tot doel stelt om de teloorgang van het sociale dorpsleven en haar (on)roerend erfgoed te bestrijden. Door erfgoed als methodiek in te zetten trachten ze meer erfgoedbewustzijn en samenhorigheid te creëren voor en door Poekenaren. De verschillende thema’s die ze benaderen hebben altijd met Poeke zelf te maken, de schoolgemeenschap, café’s en brouwerijen van vroeger tot nu en dit jaar komen (verdwenen) muziekverenigingen aan bod. Al deze insteken worden gelinkt aan fotografie - ook omwille van de persoonlijke passie van Luc - en daarom wordt actief op zoek gegaan naar historisch beeldmateriaal over de verschillende erfgoedthema’s. Ook hedendaags fotomateriaal wordt niet geschuwd, waardoor mooie chronologische overzichtstentoonstellingen tot stand komen.

Luc stelt soms met spijt vast dat veel dorpsbeelden op korte tijd heel sterk veranderen. Beetje bij beetje zou de vereniging Poeke Ingekaderd de dorpskern van Poeke daarom graag in zijn originele staat willen herstellen, zowel wat onroerend erfgoed als beplanting en beleving betreft. Sommige cafe’s zijn bijvoorbeeld al teruggekeerd naar het dorp en geven het dorpszicht opnieuw kleur.
Eén van de dromen van de vereniging is het het vroegere dorpspleintje omgeven door hoge lindebomen in de originele staat herstellen. Historische zaken moeten echter nog vaak wijken voor sneller doorgaand verkeer, ten koste van een leefbare dorpskern. Hier wil Poeke Ingekaderd dan ook binnen de mate van het mogelijke en op ludieke wijze proberen ingrijpen. Door verloren gewaande muziekcollectieven opnieuw samen te brengen, verdwenen café’s en hun interieurs in de oorspronkelijke gebouwen opnieuw in te richten en het lokale bier “Poeksen Bruinen” opnieuw te brouwen wordt alvast heel wat succes geoogst.

Eén van de grootste bezorgdheden is bijvoorbeeld ook de bestemming van de kerk van Poeke. Nu worden al regelmatig tentoonstellingen en andere socio-culturele activiteiten – bijvoorbeeld in het kader van Poeke Zomert – georganiseerd. Deze tendens kan mogelijk al een richting aangeven wat de herbestemming betreft.

Expertise: gemeenschapsvormende, laagdrempelige cultuur/erfgoedprojecten
(Interview Jolien Verroeye)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten