vrijdag 13 januari 2012

from Hansbeke to Zomergem with Love

Hansbeke_Dorp, Kerk, Op 19 oktober 1918 dynamiteerden de Duitsers de nog middeleeuwse toren. De toren werd in 1920-1922 opgetrokken volgens de plannen van V.Vaerwyck.
Hansbeke_Dorp, Kerk, potlood op papier. Het onderschrift: 'Goede Vaart en Wijk niet' verwijst naar de ex libris van de architect Vaerwyck.
Merendree_Gerolfsweg, Beeld H. Gerulfus. De heilige Gerulfus (Merendree 740 - ong. 750) wordt beschouwd als een van de oudste martelaren van Vlaanderen. Hij was de zoon van twee edelen uit Merendree, Lentgoldus en Ratguera. Volgens de overlevering trok hij naar de Sint-Pietersabdij te Gent om daar het vormsel te ontvangen van Eliseus, bisschop van Noyon-Doornik. Op de terugweg werd hij in het bos ter hoogte van de huidige Varendries in Drongen gedood door zijn vormselpeter, een verre verwant. Toen zijn bebloede paard naar huis terugkeerde ging zijn familie naar hem op zoek en vond hem dodelijk gekwetst onder een boom. Hij vergaf zijn moordenaar en wenste dat hij in een Drongens gesticht zou worden begraven. Zijn feestdag is op 21 september (25 september in Gent). Zijn grafkelder is nog te vinden in de Sint-Radegundiskerk te Merendree. Zijn stoffelijke resten zijn begraven in de Sint-Gerolfkerk te Drongen. De heilige wordt aangeroepen tegen de koorts.
Merendree_Durmen, Zicht van op Durmenbrug. De ooit zo levendige wijk Durmen met zijn vele cafés verdween met de verbreding van de vaart in 1981.
Zomergem_Durmstraat, Schuur
Zomergem_Dorp, Gemeentehuis. Gered plan van 1922 uit papierslag te Gent. Als je nog eens langs hier paseert moet je eens op de torentjes op het dak letten, die naar voorbeeld van Hansbeke-kerk zijn ontworpen. Architect Vaerwyck uit Gent is nl. voor deze 2 bouwwerken de architect, tevens als het belfort in Gent, dankzij een architectenwedstrijd die hij als jonge gast had gewonnen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten