dinsdag 10 januari 2012

HELD 2: Michel Coene_Expertise Beeldmateriaal

Michel Coene
Korte voorstelling van de geïnterviewde:
Michel Coene is voorzitter van vzw Vliet uit Assenede, dat is een organisatie die met zowel historisch als hedendaags beeldmateriaal aan de slag gaat. De vzw heeft bovendien ook zelf heel waardevolle collecties beeldmateriaal in haar bezit, zowel bewegend als stil beeldmateriaal. De vzw opereert in Groot-Assenede, maar ook buiten Assenede en het Meetjesland. Bijvoorbeeld van cineast Michel Proot digitaliseerde de vzw reeds heel wat speelfilms, waarvan sommige in de Meetjeslandse polders gedraaid werden rond de jaren 1950. Het filmarchief gaat terug tot 1935 en bevat zowel super 8 - normaal 8 - 9,5mm en 16mm-formaat. Daarnaast is ook hun deelcollectie glasnegatieven van wijlen Fotograaf Adolf Masure zeer waardevol, die stukken dateren van 1880 tot rond 1920 en bevat een 350-tal negatieven op glas die reeds grotendeels gedigitaliseerd en geoptimaliseerd zijn.
Michel, vanwaar uw betrokkenheid als erfgoedvrijwilliger?
Het filmen is bij Michel begonnen via familie-evenementen maar na verloop van tijd breidde deze interesse zich uit onder meer door in contact te komen met andere erfgoedgeïnteresseerde personen die hun collecties beeldmateriaal aan Michel toevertrouwden voor degelijke conservatie en digitalisering. Vooraleer mensen dit echter doen, is heel wat vertrouwen nodig en ook dit vergt heel wat inzet. Met het filmisch gedeelte van de collectie is Michel al 37 jaar bezig. Ook het artistiek aspect aan film kan Michel bekoren en samen met vzw Strandpaal realiseert vzw Vliet hedendaagsere artistieke producten die getoond worden op bijvoorbeeld Jazzenede binnen het artistieke kader AHA. In 2012 vindt al de 6de editie plaats in en rond het dorp van Assenede.
Wat zijn precies uw taken als erfgoedvrijwilliger?
Michel gaat dikwijls specifiek op zoek naar collecties, maar het uitwerken van projecten met die collecties gebeurt gezamenlijk met de andere leden van het bestuur. (Project)administratie behoort ook tot die taken. Het financiële en logistieke luik van de werking wordt in goede banen geleid door de schatbewaarder van de organisatie, Gaby D’hondt, voor technische ondersteuning kan Michel rekenen op zijn zoon. Daarnaast zijn er nog heel wat mensen waarop beroep kan gedaan worden, bijvoorbeeld Krispijn Hauttekeete, die een veelbelovend project rond WOI uitwerkt.
Eigen dromen of wensen voor een verder erfgoedengagement in de toekomst:
Michel droomt erop los. Als de vzw 5% kan realiseren van alle dromen die Michel en de andere leden hebben is dat al veel, maar je kan niet alles willen natuurlijk. Fotograaf Adolf Masure in de kijker zetten is één van de grootste dromen, gecombineerd met een sociologische schets van die tijd, niet alleen in Assenede, maar ook met een regionaal verlengstuk. Ook een project rond mythen en sagen uit Assenede staat nog op de agenda en krijgt hopelijk de kans om uitgewerkt te worden. Daarnaast zijn ook de verhalen binnen het kader van het project rond de Eerste Wereldoorlog bijzonder waardevol en de moeite waard om mee aan de slag te gaan. Ook het optekenen van getuigenissen uit de Tweede Wereldoorlog staat ingeschreven in de planning. Het project rond 75 jaar carnaval in Assenede is het eerstvolgende wapenfeit. Na inzage van de Asseneedse archieven kan hieraan verdergewerkt worden. Het grafisch uitwerken van een videohoes en het toevoegen van tekstmateriaal zijn de volgende stappen die zullen ondernomen worden in dit project dat in 2012 haar apotheose zal kennen. Maar net als bij de meeste andere erfgoedverenigingen stelt ook Michel zich vragen omtrent de toekomst van al dit waardevol materiaal. Het zal belangrijk zijn dat al het historisch materiaal op één locatie zal worden ondergebracht en naar behoren zal worden bewaard. Want ondanks de digitaliseringsinspanningen moeten ook de originele bestanden nog steeds bewaard blijven en hiervoor is expertise en aangepaste opslagruimte nodig. En bij voorkeur gecentraliseerd en niet opnieuw versnipperd, in openbaar bezit ten behoeve van de gemeenschap en niet in particuliere handen. Dit tracé zal deels afhankelijk zijn van hoe men hier politiek mee zal omgaan, laten we hopen op een goede afloop.
interview door Jolien Veroeye

Geen opmerkingen:

Een reactie posten