woensdag 15 februari 2012

HELDEN 11 Freddy Pille en Crew_Expertise Archivering


Het stadsarchief van Eeklo (SAE) is een voorbeeld voor de regio en bestaat uit een team van zeer gedreven vrijwilligers, aangestuurd door Freddy Pille.
Het archiefteam (zo noemen zij het altijd) bestaat uit negen vrijwilligers tussen 60 en 82 jaar oud.

Freddy Pille was leraar Nederlands-Duits in Gent (Kon. Lyceum), en is in die functie (taalcorrector en al snel co-projectleider na het overlijden van Achiel De Vos) in 1989 in het project '750 jaar Eeklo' betrokken geraakt.
Na de voltooiing van het boek werd hij vaak gevraagd voor andere projecten en is hij zo "blijven hangen" in de geschiedenis. Sinds 2008 is hij de (vrijwillige) opvolger van Erik De Smet als stadsarchivaris.

Willy Buyck, ex-militair en voormalige rechterhand van Willy Hamerlynck in de genealogische vereniging 'De Eik'. Samen met W.H. is hij in het team gestapt en er na diens overlijden ook gebleven.

John Meirezonne is door ruggengraatletsel werkonbekwaam maar wel in staat tot urenlang typewerk. Hij zorgde al in de jaren '90 voor een eerste versie van de volledig gedigitaliseerde burgerlijke stand.

Julien Van de Genachte werd na een arbeidsongeval als sloper invalide. Zes jaar geleden kwam hij even op het archief kijken voor zijn hobby (Eeklose ansichtkaarten) en sindsdien is hij nooit meer weggegaan.

Chris De Crop is een ex-politieagent, net als Willy Buyck pionier van 'De Eik'. Enkele jaren na de opheffing van de vereniging keerde hij terug naar de oude bronnen.

Luc Dobbelaere, ex-rijkswachter en politieagent, kwam al vele jaren op het archief werken aan zijn stamboom, waarvoor hij het oude schrift leerde lezen. Sinds zijn pensionering vorig jaar niet meer weggeweest.

 Arseen Withoeck, ex-verpleger met licentie geschiedenis, werkte al mee aan '750 jaar Eeklo' en is sinds zijn pensionering 2 jaar geleden in het team.

Yolande Audenaert,ex-verpleegster en twee jaar geleden in het team terechtgekomen via Willy Buyck.

Agnes De Latter, ex-onderwijzeres en directrice, is één jaar geleden binnengestapt na vele archiefverhalen van Freddy Pille te hebben gehoord.

Het archiefteam is eigenlijk ontstaan uit de kern van '750 jaar Eeklo'. Het bestond na 1990 uit een vijftal personen (Erik De Smet, Willy Hamerlynck, Willy Buyck, John Meirezonne, Freddy Pille) en besteedde vooral aandacht aan de Burgerlijke Stand.
   In 1995 werd de 'Eeklose bibliotheek' opgericht, een reeks banden en bandjes met bronnenedities, klappers, indexen en studies, die momenteel 112 titels omvat.
   De belangrijkse realisaties daarin zijn
- de becommentarieerde uitgave van 51 stadsrekeningen uit de Tachtigjarige Oorlog'.
- de volledige uitgave van de burgerlijke stand 1609-1900 in 23 banden.
- de uitgave (met gereconstrueerde kaarten) van de oude landboeken.
 - de uitgave van de volledige werken van August Van Acker (5 banden).
   Het meeste werk is echter besteed aan de volledige klassering en inventarisering van het moderne archief (1796-2000), waardoor zowat alle bronnen nu snel op te sporen en te raadplegen zijn.
   Daarnaast probeert het SAE sinds een achttal jaren privépersonen en verenigingen te overtuigen om hun archief bij de stad te deponeren. Dit is al een keer of vijftien gelukt, waardoor een soort eigentijds documentatiecentrum is ontstaan.
   In het kader daarvan werd ook de rijke verzameling foto's opgebouwd : zo'n 20.000 stuks, bijna allemaal gedigitaliseerd op 260 cd's.

Door zijn enorme collecties documenten en data (1,3 km papier!) levert het SAE ook ondersteunend werk voor een hele reeks stadsdiensten.
Het voornaamste knelpunt is op dit ogenblik de informatica. De vier beschikbare computers kunnen de grote toestroom van bezoekers  (in 2011 al 1400)  en het werk van de teamleden niet meer aan. Er zijn twee extra exemplaren toegezegd, maar het blijft wachten... Daardoor moesten enkele projecten al diverse malen uitgesteld worden.
    Met een ploeg van uitsluitend zestig-plussers is de toekomst moeilijk te plannen. Vijf van de negen leden werken bovendien minder dan drie jaar op het archief, en zitten dus nog in de "leerjaren".
    Een negatief element is alleszins dat alleen de stadsarchivaris de nodige ervaring  (23 jaar) en kennis heeft opgedaan. Iedereen hoopt dus dat Freddy nog het aantal jaren toebedeeld krijg om het team op te leiden.
    Uiteindelijk zal de fakkel wel doorgegeven moeten worden aan een gediplomeerd historicus/archivaris, anders dreigt de stad zijn grote trots, het oude archief (1527-1796), te verliezen.
    Het archiefdecreet daarover is nog in de maak, maar bij de stad wordt al een oplossing uitgestippeld.
(tekst Freddy Pille)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten